بررسی چیستی و خصوصیات دولت کریمه و تفاوت عمدۀ دولت کریمه با سایر دولت ها
احتمالاً بارها نام «دولت کریمه» به گوشتان رسیده باشد. دولت کریمه همان حکومت و دولت جهانی است که پس از ظهور امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) توسط ایشان و همراهی کارگزاران صالحشان برپا می شود. شاید بپرسید، چرا این دولت را «کریمه» نامیده اند؟کریمه بودن این دولت به این دلیل است که اصول و قوانین آن بر مبنای کرامت انسان هاست.
کرامت، عزت و شرافت انسان که قرن ها پس از شهادت رسول الله ( صلی الله علیه و آله و سلم ) به دلیل مهجوریت امام متخصص و معصوم و دوری مردم از ایشان تخریب و لکه دار شده بود، در این دولت ترمیم شده و احیاء و تعالی می یابد؛ همان طور که دولت های پیش از آن محور ظلم، حیوانیت و نفْس چرانی، مادی گرایی و شیطان باوری است، دولت کریمۀ امام محور کرامت انسانی است. دولت کریمه ای که رهبر و دولت مردانش صاحبان کرامتند. این کرامت مثل نور به تمام درزهای اجتماع نفوذ می کند و انسان ها در مراجعه به هر بخش نظام کرامت می بینند و لمسش می کنند.
مهم آنکه کرامت امام و تکامل نفْس حضرت به عنوان حجت خدا روی زمین موجب می شود که مردم دولت کریمه هم به مقام انسان کامل نزدیک شوند. حقارتی که انسان قرن ها به آن دچار شده بود و اسارتی که میل های زمینی، مادی، حیوانی و … به انسان تحمیل کرده بودند، در این دوره جبران می شود و کرامت انسانی اوج می گیرد، به همین دلیل مردم و دولتمردان دولت کریمه به همه چیز از دید انسانی نگاه می کنند و بُعد انسانی و الهی را محور امور قرار می دهند. در مسیر درک این موضوع سؤال هایی مطرح می شود که پاسخ آنها فهم ما را از چیستی و خصوصیات دولت کریمه تقویت می کند:
- ساختار وجودی انسان چگونه است و چه نیازی به تعادل در بخش های مختلف وجود او حس می شود؟
- تکامل و تعالی هر کدام از ابعاد ساختار وجود انسان در دولت کریمه چگونه اتفاق می افتد؟
- تمایز و تفاوت ویژۀ دولت کریمه با سایر دولت ها چیست؟
- محصول نهایی تکامل و تعالی ابعاد انسانی در دولت کریمه چیست؟
تکامل ابعاد مختلف ساختار وجودی انسان در دولت کریمه
از مهم ترین خصوصیات دولت کریمه آن است که تمام ابعاد گوناگون ساختار وجودی او به اوج تعادل و تکامل خود می رسد. این تعادل و تکامل ایجاد شده موجب رشد و تعالی همه جانبۀ او می شود. ساختار وجود انسان یک ساختار ریاضی است و در آن عددها، مقدارها و اندازه ها بسیار مؤثرند و تعادل در آنها نقش بسیار مهمی در سلامت او ایفا می کند. انسان برای رسیدن به تکامل و سعادت باید در همۀ بخش های وجودش تعادل داشته باشد و افراط و تفریط در بهره مندی از کمالات در او وجود نداشته باشد.
زمانی که این عدالت در همۀ ابعاد او اتفاق افتاد، انسان در اوج جایگاه مطلوبش قرار می گیرد. دولت کریمه نعمت را برای هر 5 بُعد کمالات انسانی به اوج می رساند و انسان در تمام این ابعاد به منتهای غایت و آرزویش می رسد. 5 بعد وجودی انسان عبارتند از بُعد جمادی، بُعد گیاهی، بُعد حیوانی، بُعد عقلی و بُعد فوق عقلی یا الهی که اینجا به طور مبسوط به آن پرداخته ایم. در مقاله پش روی شما پس از توضیحی مختصر به نحوۀ تکامل هر یک از ابعاد وجودی انسان در دولت کریمه می پردازیم.
رشد و تکامل بُعد جمادی انسان در دولت کریمه
پایین ترین و پست ترین مرتبه از وجود آدمی «بُعد جمادی» نام دارد. انسان به دلیل داشتن این بُعد یک شیء به حساب می آید و کشش ها و تمایلات جمادی دارد. این کشش ها ما را به کمال های جمادی مثل لباس فاخر، لوازم لوکس، پول، جواهرات و … سوق می دهند.
مال اساساً کارکرد جمادی ندارد، بلکه اقتصاد وسیله و ابزاری در دست انسان است که زمینۀ پیشرفت سایر ابعاد وجودی را فراهم کند. چون ما در دوران قبل ظهور عمدتاً با قوۀ الهی و انسانی مان حرکت نمی کنیم، اقتصاد برایمان مشکل ساز می شود، برایمان فساد ایجاد می کند، تعادلمان را بر هم می زند و ما را در جهنم کمالات حقیرتر و سخیف سقوط می دهد. چون در دولت کریمه انسان توانسته در بخش الهی به اوج رشد برسد، با موضوع اقتصاد از دریچۀ بُعد انسانی و الهی برخورد می کند. این مسئله آنقدر رشد می کند که مردم دیگر به عنوان یک بحران و دغدغه با مسئلۀ اقتصاد برخورد نمی کنند.
از خصوصیات دولت کریمه آن است که زمین در این دوره گنجینه های خود را بیرون می ریزد. از آنجا که اشیاء شعور دارند و متوجهند که چه کسی با آنها ارتباط می گیرد و بر آنها حکومت می کند، از حاکمیت حضرت به شوق می آیند، به همین دلیل سخاوتمندانه هر چه دارند را به دولت ایشان ارائه می دهند. در دولت کریمه آنقدر ثروت زیاد می شود که کارگزاران حضرت نمی دانند که باید با آن چه کنند و از حضرت بابت چگونگی مصرف آن کسب تکلیف می کنند.
موضوع مهم در تکامل بُعد جمادی انسان آن است که انسان ها به چنان غنا و شرافتی می رسند که از این معادن و منابع مالی و اقتصادی سرمست و مشعوف نمی شوند، بلکه در کمال تعادل و انسانیت به بهترین شکل ممکن از آنها استفاده می کنند. از همین رو خدا درهای رزق، ثروت و رحمت را در دولت کریمه به جهان باز می کند. مردم در این دوره کوچکترین غم و نیازی در مورد نیازها و احتیاجات اقتصادی ندارند و هیچ حسنه و خُلقی را فدای بُعد جمادی نمی کنند.
رشد و تکامل بُعد گیاهی انسان در دولت کریمه
دومین مرتبه از مراتب ساختار وجودی نفْس انسان «بُعد گیاهی» نام دارد. انسان در این بُعد خود یک گیاه محسوب می شود و خصوصیات مشترکی با گیاهان دارد؛ برای مثال زیبایی، سلامتی، تناسب اندام، رشد، تولیدمثل، تغذیه، قدرت بدنی و … از کمالات گیاهی هستند. انسان به دلیل داشتن چنین خصوصیاتی یک انسان نیست، بلکه او در این مرتبه یک گیاه است. متأسفانه اغلب افراد بخش عظیم عمر، سرمایه و توان خود را صرف بُعد گیاهی وجودشان می کنند و صرفاً گیاه خوبی می شوند.
یکی از آثار بسیار خوب و دلچسب دولت کریمه تکامل و تعالی بخش گیاهی انسان است. مثلاً تمام بیماری های جسمی و بدنی در این دوره از بین می روند. امام باقر (علیه السلام) فرمودند: «هر کس بیمار باشد و قائم ما را درک کند، سالم می شود و هر کس ناتوان است، خدا قدرتش را به او برمی گرداند.[1]» در دولت کریمه هیچ گونه دردمندی، معلولیت و بیماری وجود ندارد.
بُعد گیاهی و بدن انسان نقش بسیار مهمی در تعادل سایر بخش ها مثل بخش های حیوانی، عقلی و الهی او دارد. بسیاری از مشکلات روانی، ترس ها، اضطراب ها، ضعف ها، زودرنجی ها و حساسیت ها به جسم مربوط می شوند. یکی از خصوصیات دولت کریمه آن است که بشر در بُعد گیاهی به اوج سلامتی و حال خوب می رسد. با ایجاد تعادل و از بین رفتن حرص ها و شهوت هایی مثل پرخوری و میل به تغذیۀ ناسالم بسیاری از ناخوش احوالی ها از بین می روند. از خصوصیات دولت کریمه در تکامل و رشد بُعد گیاهی آن است که نه تنها بدن ها از درد و ضعف تخلیه می شوند، بلکه قدرت و توان هم به آنها سرازیر می شود.
رشد و تکامل بُعد حیوانی در دولت کریمه
سومین بُعد از پنج مرتبۀ وجود انسانی «بُعد حیوانی» نام دارد. شهوت، غضب، اختلاف، ازدواج، تعهد و مسئولیت پذیری، کار و تلاش، مدیریت و رهبری، وفاداری، حیا، حواس پنج گانه و … در انسان با حیوان مشترک است. انسان در این بخش یک حیوان است و امتیاز ویژه ای نسبت به حیوان ندارد.
کلیدی ترین اصل از خصوصیات دولت کریمه آن است که انسان در سایۀ تربیت انسانی امام معصوم و متخصص به چنان تعادل صحیحی از میل های متعدد و مختلف میرسد که هیچ گونه تجاوز، تیزی و وحشی گری در وجود او راه ندارد، پس جهان به امنیت و صلح بسیار خوبی می رسد. امنیت، عدالت، صلح و احترام که تا پیش از دولت کریمه به بدترین نقطۀ ممکن رسیده بود، در دولت کریمه به اوج خودش می رسد.
- اصلاح روابط بین انسان ها
در حال حاضر انسان ها در روابطشان به چالش خورده اند. اختلاف ها، طلاق ها، کینه ها، چشم و هم چشمی ها، قضاوت ها و عوامل بسیار دیگری در روابط بین افراد موجب شده که عمر و استعداد آنها تباه شود و سرعت انسان ها در رسیدن به هدف اصلی خلقتشان کند یا متوقف شود. بیشتر عمر انسان ها تا قبل ظهور صرف معشوق های زمینی و دردسرهای اینچنینی می شود. یکی از زیبایی های خصوصیات دولت کریمه آن است که انسان از لجن چنین روابطی بیرون کشیده می شود، روابط انسان ها با یکدیگر عمیقاً عاشقانه می شود و انسان ها قلباً به هم عشق پیدا می کنند. در سیستم تربیتی و انسانی دولت کریمه اصولی حاکم است که همه عاشقانه نسبت به یکدیگر ایثار می کنند، روابط اجتماعی و خانوادگی در اوج عشق و لذت قرار می گیرد؛ زیرا در دولت کریمه دیگر غلبۀ میل گیاهی، جمادی، حیوانی و عقلی وجود ندارد. همین مسئله کلید اصلی تمام حال خوب انسان در دولت کریمه است. سه اصل مهمی که در خصوصیات دولت کریمه برقرار شده و منجر به اصلاح روابط بین انسان ها می شود، عبارتند از:
1.قاعدۀ هو أنت: این قاعده به معنای آن است که دیگران معادل خود تو هستند و تو نمی توانی آزارشان بدهی؛ زیرا درک می کنی که هر رفتار تو نسبت به آنها نوعی برخورد با خودت است. در این قاعده شیوۀ برخورد با دیگران به همان شکلی تغییر می کند که علاقمندی با تو برخورد شود.
2.قاعدۀ هو رسول الله: طبق این قاعده مردم در دولت کریمه تک تک افراد جامعه را معادل و هم تراز رسول الله می دانند و در برخورد با این فرستادگان و نورچشمی های خدا بسیار دقیق و مراقبند. هر رفتار ما با هر کدام از بندگان خدا توسط شخص امام معصوم دریافت و حس می شود.
3.قاعدۀ هو الله: در این قاعده معتقدیم که خداوند دریافت کنندۀ رفتار ما نسبت به تمامی بندگان است. ما در هر خوبی و بدی مقابل بندگان با خود خدا روبه رو هستیم و هر بندۀ خدا حکم خود خداوند را در این قاعده دارد.
- عدالت
هدف از رسالت پیامبران و نزول کتاب های آسمانی بر آنها اقامۀ عدل و داد در جامعه بوده است. متأسفانه با کارشکنی های حزب شیطان از ابتدای خلقت انسان تا امروز و تا قبل از برپایی دولت کریمه توسط امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) عدالت در جامعه مهجور بوده و روز به روز رو به فراموشی است. برپایی عدالت در بین مردم و گرایش امت ها به آن همواره آرمان پیامبران بزرگ الهی بوده، اما حزب شیطان در طول تاریخ از اجرای آن جلوگیری کرده است. در دولت کریمه این آرزوی همیشگی خدا و حجت های خدا محقق می شود و رنج ها و تلاش هایی که در طول تاریخ به امید گسترش عدالت در جوامع کشیده اند، به نتیجه می رسد.
نکتۀ بسیار مهم آن است که در دولت کریمه نه تنها همۀ ستمگران و بدعت گذاران عالم نابود می شوند، بلکه آثار ظلم و بدعت های آنها هم از بین رفته و محو می شود. این مژده از جانب امام باقر (علیه السلام) به ما رسیده که اثر ظلم و بدعت ظالمان هم در دولت کریمه نابود می شود. [2] مثلاً فقری که به دلیل بی عدالتی بر مردم تحمیل شده، نه تنها برطرف می شود، بلکه جبران هم می شود.
امام صادق (علیه السلام) در این باره فرمودند: «به خدا سوگند، حتماً و قطعاً عدالت آن حضرت به خانه های آنها وارد می شود، همان گونه که سرما وارد می شود.[3]» پس از ظهور حضرت حکومت ایشان در سراسر گیتی وارد می شود؛ پس کوچک ترین نمونه ای از ظلم و ستم در سراسر عالم باقی نمی ماند.[4] در واقع در خصوصیات دولت کریمه نشانی از محرومیت وجود ندارد.
جالب است بدانیم، این اصل از خصوصیات دولت کریمه به دنیای حیوانات هم کشیده می شود. امنیت جهانی دولت کریمه به شکلی است که خوی درندگی حیوانات از آنها گرفته می شود، در حیوانات موذی تحولی اساسی ایجاد می شود و تمام حیوانات عالم رام می شوند. رسول الله ( صلی الله علیه و آله و سلم ) فرمودند: « … گزند هر جنبده گرفته می شود، جوری که طفل کوچک دستش را در دهان افعی می گذارد، اما به او ضرری نمی رسد. کودک مقابل شیر می ایستد، اما به او آسیبی نمی رسد. شیر در میان شتران مثل سگ آنهاست و گرگ در میان گوسفندان مثل سگ آنهاست.[5]» از آنجا که حیوانات از قدرت عقل برخوردار نیستند، در دولت کریمه در مغز و سیستم عصبی آنها تصرف می شود و در اعمال و رفتار آنها تغییرات مهمی ایجاد می شود.
- قضاوت
یکی از مهم ترین شئون حکومت اسلامی و حاکم اسلامی منصب قضاوت است. در خصوصیات دولت کریمه گفته شده که ایشان در سراسر مملکت اسلامی حاکم های اسلامی تعیین می کنند. عدالت یکی از مهم ترین مشخصه های دولت کریمه است. [6]
از خصوصیات دولت کریمه آن است که دادرس در دولت کریمه منتظر نمی ماند که کسی به دادگاه مراجعه کند، بلکه هر زمان احساس کنند کسی مجرم است، او را به سزای عملش می رساند. حضرت سیستم قضایی را تغییر می دهند. سیستم جدید دادرسی ایشان در روایات به سیستم قضایی حضرت داوود و حضرت سلیمان تشبیه شده است. حضرت داوود بر اساس شواهد و بینات حکم نمی کردند؛ بلکه طبق علم نبوت حکم می کردند. [7] به امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) هم در قضاوت الهام خواهد شد[8] و محل قضاوت ایشان در مسجد کوفه خواهد بود. [9]
در دولت کریمه قضاوت ها بر اساس واقعیت هاست و ظن و گمان در مسئلۀ قضاوت در آن زمان ارزشی ندارد. کسانی که از طرف حضرت برای قضاوت انتخاب می شوند، علاوه بر آنکه به دلیل تکامل عقل و تهذیب نفْس هیچ گرایشی به قضاوت ناعادلانه و ظالمانه ندارند، از امدادهای الهی هم برخوردارند. در دولت کریمه آنها خود را در محضر خدا می بینند و حکم را بر اساس حق صادر می کنند. جالب آن است که مردم در این دولت به دلیل تکامل عقل ها و تربیت در محضر امام، آمادۀ اجرای حکم عادلانه و پذیرای آن هستند. قاضی ها در این دوره بر اساس برخورداری از دو خصلت خودسازی و امدادهای غیبی با صدور حکم صحیح آتش فتنه را خاموش می کنند. [10]
رشد و تکامل بُعد عقلانی در دولت کریمه
در روایتی از امام صادق (علیه السلام) نقل شده: «دانش 27 حرف است. همۀ پیامبران تا ظهور قائم 2 حرف آن را درآورده اند. وقتی قائم قیام می کند، 25 حرف باقی مانده را بیرون می آورند، بین مردم منتشر می کنند و 27 حرف و جزء دانش را تکمیل می کنند.[11]»
ممکن است این سؤال مطرح شود که چرا تا ظهور حضرت فقط دو پله از علم توسعه پیدا می کند؟ اگر علم تحت مدیریت و هدایت انسان کامل و متخصص معصوم قرار نگیرد، برای بشر خطرناک و مضر است. با اینکه بشر تا امروز بالاترین پیشرفت علمی خود را داشته، نکبت ها و بدبختی های دنیا و مردمش بیشتر شده است. امروزه جهان بیشتر از هر زمان دیگری درگیر جنگ، گرسنگی، کشتار، فقر و غم شده و افسردگی، بیماری و … به اوج خودش رسیده است. شاید امروزه علم برای بشر آسایش فراهم کرده باشد، اما آرامش را گرفته و خوشبختی را از او دور کرده است. شاید تکنولوژی زندگی بشر را راحت کرده باشد، اما چون این علم با بخش الهی و عقلانی نفْس بشر مدیریت نمی شود و در استخدام بخش های پایین تر اوست، ایجاد ضرر و فساد می کند. در واقع بشر بدون حاکمیت امام متخصص و معصوم ظرفیت داشتن درجه های بالای علم و همۀ ابعاد آن را ندارد.
در دولت کریمه انسان به چنان تکامل و ظرفیتی می رسد که صلاحیت به کارگیری علم در همۀ ابعادش را پیدا می کند و این علم برای او شادی، آسایش و آرامش به ارمغان می آورد. بشر در این دوره در نزدیک ترین حالت علمی خودش به خدا و خزانه دارهای عالم یعنی اهل بیت (علیهم السلام) قرار خواهد گرفت و «بُعد عقلانی» او به اوج شکوفایی می رسد.
طبق خصوصیات دولت کریمه در این دوره راه های دیگری علاوه بر راه های فعلی برای فراگیری علم و دانش فراهم می شود؛ حس بویایی، حس لامسه، حس چشایی و راه فراحسی به دلیل حیات قلب ها و کامل شدن خردها برای انسان فراهم می شود. در دولت کریمه انسان ها نه تنها به وسیلۀ چشم و محسوسات، بلکه از راه قلب و بصیرت هم به فراگیری علوم می پردازند و علم اندوزی در انحصار چشم و گوش نیست. با توجه به پاک شدن و تهذیب نفْس مردم، مرگ شیطان و تکمیل عقل ها بدیهی است که راه های فراگیری علوم عمومی می شود و مردم می توانند از راه هایی غیر از گوش و چشم تحصیل علم کنند. مردم به دلیل حضور امام در جامعه با سرعت بیشتری به منابع علمی دست می یابند و علم برهانی را همراه با علم لدنی از معدن وحی و علم یعنی امام فرا می گیرند.
مهم ترین مشخصۀ دولت کریمه، تکامل بُعد انسانی
بالاترین بُعد ساختار وجودی انسان بُعد الهی، انسانی یا فوق عقل اوست. انسان در این بُعد عاشق الله است و دوست دارد که موجودی شبیه الله شود؛ زیرا خدا او را از روح خودش آفریده است. جنس همۀ انسان ها و ریشۀ تمام آنها همان روح خداست که به آن مثل أعلی یا نور محمد و آل محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) می گویند. چون ریشۀ انسان از روح خداست، تمایل دارد به چنین مقام و قدرتی برسد.
چون دولت کریمه دولت حاکمیت امام متخصص و معصوم یا انسان کامل است، انسان ها این فرصت را پیدا می کنند که به مقام محمود و مقام خلیفةاللهی برسند. این اتفاق اوج تمنا و خواستۀ انسان است، هدف خلقت انسان رسیدن او به مقام جانشینی خدا روی زمین و برپایی حکومت الهی روی زمین است و این هدف فقط در دولت کریمۀ حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) میسر می شود. حکومتی بر دولت کریمۀ جهانی حاکمیت می کند که شرایط را برای رشد انسانی افراد فراهم می کند، شرایط و امکاناتی غیر از حکومت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) هیچ وقت برای رسیدن به تعالی و تکامل انسان فراهم نمی شود.
اثر دولت کریمه آن است که همۀ مردم روی زمین به معرفت الله و عشق به خدا می رسند. امام صادق (علیه السلام) در این باره فرمودند: «در شرق و غرب گیتی کسی باقی نمی ماند، مگر آنکه به توحید و یگانگی خدا معتقد باشد.» در دولت کریمۀ امام با توجه به تسهیل شرایط برای رشد انسانی افراد، قرآن بر عقل و فکر جوامع بشری حاکم می شود و بشر به یک موجود الهی تبدیل می شود که اندیشه و سبک زندگی او با قرآن هم سو و مأنوس می شود.
تکامل عقل ها در این عصر صورت می گیرد و تکمیل و تعالی اخلاق توسط امام صورت می گیرد. زمینۀ دریافت و جذب صفت ها و اسم های خداوند در انسان ایجاد می شود. مسیر شبیه شدن به خدا و آراسته شدن به خُلق های عظیم و شیرین خدا چنان فراهم می شود که انسان به بالاترین رشدهای عقلانی و الهی می رسد. این رشد بزرگ باعث غلبۀ بخش الهی انسان بر سایر بخش های وجودی پایین تر او می شود. دولت کریمه دولتی معنویست که به دلیل حاکمیت خدا بر قلب انسان و تمام عالم یک زندگی فوق العاده عالی و پر از آرامش برای انسان فراهم می شود.
از زیبایی های خصوصیات دولت کریمه آن است که بندگان خدا رابطه ای عاشقانه با غیب و خانوادۀ آسمانی برقرار می کنند. وقتی این رفاقت شخصی و انس شورانگیز بین انسان و اهل آسمان رخ می دهد، انسان ها در سایۀ این عشق به تعالی می رسند.
احوال خوب انسان در دولت کریمه
اساساً تفاوت خصوصیات دولت کریمه با تمام دولت های تاریخ آن است که انسان ها در این دولت فقط با نگاه انسانی به خود نگاه می کنند و همۀ امورات، تصمیم ها و سبک زندگی شان را بر اساس اصول انسانی و الهی پیش می برند؛ چون انسان در دولت کریمه به مقام خلیفة اللهی و شباهت به خدا رسیده، دیگر بین معشوق های مختلف و علاقمندی های متعدد سرگردان و سردرگم نیست، هدف خود را فهمیده و به آرامش مطلق می رسد. این آرامش و رسیدن به هدف خلقت انسان را به شادی و نشاطی عمیق و دائمی می رساند. اساساً دولت کریمه دولتی شاد و غم گریز است. گفتیم بیماری در دولت کریمه راهی ندارد، غم هم در اسلام گناه کوچکی نیست، بلکه فحشا و یک بیماری مهلک و خطرناک است، پس جایی در دولت کریمۀ امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) ندارد.
غم در دنیای امروز فراگیر شده و اغلب افراد به دلایل مختلف دچار این بیماری دردناک هستند. شاید بعضی مؤمنین با تلاش و خودسازی بتوانند خود را به مقام «دائم النشاط» برسانند، اما همۀ مردم این مقام را پیدا نمی کنند. تا انسان به دولت کریمه نرسد و تحت تربیت و هدایت امام معصوم قرار نگیرد، به مدیریت و مهندسی درست بخش های مختلف وجودش نمی رسد و آن شادی حقیقی در جهان نشر نمی یابد. چون دولت کریمه دولت نشاط است و تنها در این دولت است که انسان در همۀ ابعادش به تعادل و آرامش می رسد.
از دلایل مهم تعالی های انسانی در دولت کریمه و عشق و کشش توحیدی انسان، قطع وسوسه های شیطان از اوست. یکی از نقاط شورانگیز حیات انسان در این دوره و از خصوصیات دولت کریمه آن است که انسان از بند وسوسه های شیطان رها می شود و شوق و قدرت پرواز را به دست می آورد؛ زیرا عمر شیطان در دولت کریمه تمام شده و او توسط امام به قتل می رسد. مجموع خصوصیات دولت کریمه شامل بسته ای شورانگیز از عوامل و راه های پرواز در مسیر توحید و رسیدن به عشق و آرامش در جوار خداست.
[1] مجلسی، محمدباقر، بحارالأنوار، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، ج 52، ص 335
[2] قرآن کریم: سوره حج، آیه 41/ شوشتری، نورالله بن شریف الدین، احقاق الحق و إزهاق الباطل، قم، کتابخانه عمومی آیت الله مرعشی نجفی، 1409، 13/341
[3] نعمانی، محمد بن ابراهیم، غیبت نعمانی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، 1362، ص 297
[4] طوسی، محمد بن حسن، الغیبة للطوسی، قم، مؤسسة المعارف الإسلامیة، 1425، ص 111/ نعمانی، محمد بن ابراهیم، غیبت نعمانی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، 1362، ص 150
[5] ابن طاووس، علی بن موسی، التشریف باالمنن فی التعریف بالفتن، قم، مؤسسه فرهنگی صاحب الأمر، 1416، ص 299
[6] مجلسی، محمدباقر، بحارالأنوار، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، ج 100، ص 54، ح 28 و ج 52، ص 269 و ح 158
[7] طوسی، محمد بن حسن، تهذیب الأحکام، تهران، دار الکتب الاسلامیة، 1365، جلد 6، ص 188، حدیث 551
[8] مجلسی، محمدباقر، بحارالأنوار، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، ج 52، ص 339
[9] همان، جلد 53، ص 11
[10] مجتهدی سیستانی، سید مرتضی، دولت کریمه امام زمان، قم، نشر الماس، 1395، ص 59 – 83
[11] مجلسی، محمدباقر، بحارالأنوار، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، ج 52، ص 336