در سوره مبارکه یونس آیه 20 آمده است: «و یقولون لو لا أنزل علیه آیة من ربه فقل أنّما الغیب لله فانتظروا إنّی معکم من المنتظرین؛ میگویند چرا از جانب خدا یک آیه و نشانهای نمیآید که همه چیز روشن شود؟ به آنها بگو که غیب دست خداست. منتظر باشید! من هم با شما منتظرم. نوبت این هم میرسد که آن آیه بیاید.» در سوره شعرا، آیه چهار گفته شده بود اگر بخواهیم یک آیه از آسمان برایشان نازل میکنیم، که همه آنها خاضع شوند و در اینجا عنوان شده که غیب در دستان خداست و شما منتظر باشید! من هم با شما منتظرم که این اتفاق بیفتد. امام صادق (علیهالسلام) فرمود: منظور از غیب همان ظهور «قائم» است، که دست خداست و در اختیار ما نیست. (بحارالانوار، ج۵۲، ص۱۲۴)
یکی از دلایل زیبای اتفاق افتادن صیحه آسمانی در چند ماه قبل از ظهور، رحمانیت خداوند است. خدای مهربان فرصت میدهد که همه طالبان حق و حقیقت توبه کرده و آماده شوند و حجت بر همگان تمام شود و این مسأله را در آیه 158 سوره مبارکه انعام بیان کرده، آنجا که میفرماید هَلْ يَنْظُرُونَ إِلَّا أَنْ تَأْتِيَهُمُ الْمَلَائِكَةُ أَوْ يَأْتِيَ رَبُّكَ أَوْ يَأْتِيَ بَعْضُ آيَاتِ رَبِّكَ يَوْمَ يَأْتِي بَعْضُ آيَاتِ رَبِّكَ لَا يَنْفَعُ نَفْسًا إِيمَانُهَا لَمْ تَكُنْ آمَنَتْ مِنْ قَبْلُ أَوْ كَسَبَتْ فِي إِيمَانِهَا خَيْرًا قُلِ انْتَظِرُوا إِنَّا مُنْتَظِرُونَ؛ آیا جز این انتظار دارند که فرشتگانِ [عذاب] به سویشان آیند، یا [قیامت] پروردگارت [که روز جلوه کامل حق و ظهور و انکشاف تام توحید است] بیاید، یا برخی از نشانههای پروردگارت [مانند مرگ و آثار پس از آن] تحقق یابد؟ روزی که برخی از نشانههای پروردگارت به ظهور آید، ایمان آوردن کسی که پیش از این ایمان نیاورده یا در حال ایمانش عمل شایستهای انجام نداده سودی نخواهد داشت. بگو: [شما با این وضع ناروایی که دارید] منتظر [عذاب] باشید. ما هم منتظریم [که عذاب خدا به شما برسد.].» روزی که آن آیه بیاید، دیگر ایمان آوردن به درد نمیخورد. آن آیه کی قرار است بیاید؟ امام صادق (علیهالسلام) فرمودند: آن روزی که خدا میگوید اگر که بیاید دیگر ایمان به درد نمیخورد، روز ظهور«قائم» است. وقتی «قائم» ظاهر شد و از غیب در آمد؛ آن آیه رسیده است.
گاهی دیده میشود از نسل مسیحی و یهودی یا از سایر ادیان، مؤمنی به دنیا میآید یا فرزندانشان در اثر مطالعه، تبلیغات و فعالیتهایی که اهل حق در دنیا میکنند، با حقانیّت آشنا شده و شیعه میشوند؛ لذا این فرصت از سر رحمت برای جداسازی اهل حق و باطل داده شده است. خداوند در سوره مبارکه طارق آیات 15 تا 17 میفرماید: «إِنَّهُمْ يَكِيدُونَ كَيْدًا وَأَكِيدُ كَيْدًا فَمَهِّلِ الْكَافِرِينَ أَمْهِلْهُمْ رُوَيْدًا؛ آنان همواره [برای خاموش کردن نور حق] حیله میکنند و من [هم در برابر آنان] چاره و تدبیری [مناسب] میکنم. پس کافران را مهلت ده و مدت اندکی آنان را در این حالی که هستند، واگذار.» کافران کید میکنند و خدا میفرماید من هم کید میکنم. در اینجا نیز مانند آیات قبل خطاب به پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و مؤمنین، میفرماید: به کافرین فرصت بدهید! تا کی باید به آنها فرصت داد؟ امام صادق (علیهالسلام) فرمودند: منظور از مهلت به کافران این است که تا زمان ظهور «قائم» به آنها فرصت داده شود تا اگر کسی میخواهد برگردد، توبه کند و برای کسی حجتی باقی نماند. باید این مرز مشخص شود تا دیگر با هم قاطی نباشند؛ (علل الشرائع، ج۱، ص۱۴۷) چون قرآن فرمود: من عذابم را زمانی نازل میکنم که دیگر مومنین و کافران کاملاً تفکیک شده باشند.
5 پاسخ
چه انتظار شیرینی
خیلی تفسیر جذابی هستش و از خواندن و آگاهی یافتن از آن خوشحالم
اللهم عجل لولیک الفرج
ان شاءالله که هر چه زودتر این صیحه آسمانی شنیده بشه و ان شاءالله ما هم طرف حق ایستاده باشیم
العجل العجل یا مولای یا صاحب الزمان